Alles over koolhydraten

Ik weet zeker dat iemand je heeft verteld dat het eten van een koolhydraatarm (koolhydraat) dieet DE manier is om slanker en gezonder te worden. Heb je geprobeerd minder koolhydraten te eten, maar heb je niet de resultaten waar je op hoopte? Als je wilt dat een koolhydraatarm dieet succesvol is, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Om je te helpen heb ik een lijst gemaakt met alle do's en don'ts.

Doen

  • Gezonde koolhydraten . Het type koolhydraten dat je moet blijven eten, zijn niet- of laagverwerkte koolhydraten die grote hoeveelheden vezels bevatten. Verander voedsel met bewerkte koolhydraten voor eten met gezonde koolhydraten zoals: groenten, fruit, peulvruchten, bruine rijst, quinoa, noten en zaden.
  • De juiste balans vinden . In ons moderne westerse dieet is de balans van macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) volledig verdwenen. Gemiddeld eten we meer dan het dubbele van de hoeveelheid koolhydraten dan vroeger. We hebben al deze koolhydraten alleen niet nodig! Tegenwoordig halen mensen ongeveer 50% van hun calorieën uit koolhydraten, maar idealiter hebben we slechts 20% - 30% nodig.
  • Eet koolhydraten na het sporten . Heb je ooit gehoord dat het het beste is om zo vroeg mogelijk koolhydraten te eten, zodat je tijd hebt om de koolhydraten te verbranden? Logisch, maar het is niet waar! Het is bewezen dat het eten van koolhydraten na het sporten je helpt af te vallen. Dit heeft alles te maken met de insulinespiegels in je lichaam.
  • Supplement jodiumtekort . Wist je dat veel mensen een tekort aan jodium hebben? Ons moderne westerse dieet bevat niet de hoeveelheden jodium die we nodig hebben. Van nature rijk aan jodium zijn koolvis, schelvis, kreeft, kabeljauw, mosselen, haring, garnalen, eieren, zeewier, paranoten en hazelnoten.

Don'ts

  • Koolhydraten vermijden . Koolhydraten zijn, net als vetten en eiwitten, een belangrijke macronutriënt. Je lichaam heeft ze nodig voor energie en herstel. Het is waar dat het eten van te veel koolhydraten meer verband houdt met gewichtstoename dan het eten van te veel vetten of eiwitten, maar je moet niet volledig stoppen met het eten van alle koolhydraten omdat je lichaam ze nodig heeft. Eet langzame koolhydraten.
  • Vermijd fruit . Fruit bevat veel suikers en dus koolhydraten. Je lichaam neemt suikers uit fruit echter op een heel andere manier op dan suikers in bewerkte voedingsmiddelen. Daarnaast bevat fruit veel vezels, wat ervoor zorgt dat voedingsstoffen in het voer langzaam worden opgenomen en je daardoor langer energie geeft. Om een lang verhaal kort te maken, stop niet met het eten van twee of drie stukjes fruit per dag.
  • Eet alleen een koolhydraatarm dieet als je te zwaar bent . Je probeert niet af te vallen, dus zie je niet in waarom je een koolhydraatarm dieet volgt? Dan weet je waarschijnlijk niet dat een koolhydraatarm dieet je meer energie, een helderdere geest zal geven en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten zal verminderen.
  • Denk dat alle koolhydraten hetzelfde zijn. Omdat ze dat niet zijn . De koolhydraten waar je uit de buurt van moet blijven, zijn bewerkte koolhydraten die je vindt in bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, fastfood en kant-en-klaarmaaltijden. Koolhydraten in dit soort voeiding zijn meestal ontdaan van allerlei gezonde voedingsstoffen. Ook brood, pasta en rijst zijn producten met bewerkte koolhydraten. Eet dus voeding met onbewerkte koolhydraten, zoals b.v. zoete aardappel, linzen, havermout of quinoa.
  • Schakel 's nachts over op een koolhydraatarm dieet . Als je veel bewerkte koolhydraten eet, is het beter om je koolhydraatinname langzaam te verminderen. Je lichaam wordt gebruikt om dit soort koolhydraten te gebruiken voor energie. Als je plotseling stopt met eten, kunt je je duizelig, flauw of vermoeid voelen. Probeer in plaats daarvan elke dag uw inname van koolhydraten een beetje te verlagen. Dit proces hoeft niet langer dan 3 weken te duren

info@saskiaroeda.nl

+31(0)6 5352 0672